یبوست بعد از عمل اسلیو معده: علل، علائم و روش های درمان
جراحی اسلیو معده که به نام اسلیو گاسترکتومی نیز شناخته می شود، یک روش جراحی لاغری رایج است که شامل برداشتن بخش قابل توجهی از معده برای کاهش اندازه آن است. این جراحی با محدود کردن مقدار غذایی که می توانید بخورید و کاهش اشتها به کاهش وزن کمک می کند. در حالی که به طور کلی این جراحی ایمن و موثر است، اما ممکن است برخی عوارض احتمالی بعد از آن رخ دهد. یکی از شایع ترین عوارض عمل اسلیو معده یبوست است. در این مقاله، علل، علائم و گزینه های درمانی یبوست بعد از عمل اسلیو معده را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
علل یبوست بعد از عمل اسلیو معده چیست؟
عوامل متعددی می توانند در ایجاد یبوست پس از جراحی اسلیو معده نقش داشته باشند. برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
ایجاد تغییرات قابل توجه در رژیم غذایی و سبک زندگی
پس از جراحی اسلیو معده، بیماران باید از یک برنامه غذایی جدید پیروی کنند که این برنامه شامل مصرف وعده های غذایی کوچک و پرهیز از برخی غذاها و نوشیدنی ها می شود. این تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند بر حرکات روده تأثیر بگذارد و منجر به یبوست بعد از عمل اسلیو معده شود.
مصرف برخی داروها و مکمل ها
برخی از داروها و مکمل هایی که معمولاً پس از جراحی اسلیو معده تجویز می شوند (از جمله مسکن ها و مکمل های آهن) می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث یبوست بعد از عمل اسلیو معده شوند.
کم آبی بدن و مصرف ناکافی مایعات توسط بیماران
بیمارانی که به اندازه کافی مایعات نمی نوشند یا کم آبی بدن را تجربه می کنند، ممکن است با یبوست مواجه شوند، زیرا بدن در تلاش برای ذخیره آب است و از آن برای شل کردن مدفوع استفاده نمی کند.
کاهش سطح فعالیت های بدنی
پس از جراحی اسلیو معده، بیماران ممکن است درد و ناراحتی تجربه کنند که این مساله می تواند فعالیت بدنی آنها را محدود کند و طبیعی است که بیماران با کاهش سطح فعالیت ممکن است با کاهش فعالیت روده روبرو شده و یبوست بعد از عمل اسلیو معده را نیز تجربه کنند.
علائم یبوست بعد از جراحی اسلیو معده به چه صورت است؟
یبوست بعد از عمل اسلیو معده می تواند علائم ناراحت کننده زیر را ایجادکند:
- مشکل در دفع مدفوع
- حرکات صدادار روده
- درد و ناراحتی شکمی
- نفخ و گاز مکرر
چطور از بروز یبوست بعد از جراحی لاغری پیشگیری کنیم؟
خوشبختانه، چندین کار وجود دارد که بیماران می توانند برای جلوگیری از یبوست بعد از جراحی اسلیو معده انجام دهند. برخی از این ها شامل موارد زیر می شود:
- حفظ یک رژیم غذایی سالم با مصرف فیبر کافی: خوردن یک رژیم غذایی متعادل شامل غذاهای غنی از فیبر می تواند به تنظیم حرکات روده و جلوگیری از یبوست کمک کند.
- نوشیدن مایعات زیاد: مصرف آب کافی و سایر مایعات توصیه شده برای جلوگیری از یبوست بعد از عمل اسلیو معده ضروری است، بنابراین بیماران باید مایعات فراوان به خصوص آب بنوشند.
- فعالیت بدنی منظم: فعالیت بدنی می تواند به تحریک حرکات روده و جلوگیری از یبوست کمک کند. بیماران باید با بهبودی پس از جراحی، به تدریج سطح فعالیت خود را افزایش دهند.
- پرهیز از مصرف برخی داروها و مکمل ها: بیماران باید در مورد داروها و مکمل هایی که مصرف می کنند و اینکه آیا آنها می توانند در ایجاد یبوست نقش داشته باشند با پزشک خود صحبت کنند.
درمان یبوست بعد از جراحی اسلیو معده چیست؟
اگر بعد از هر نوع جراحی لاغری یبوست رخ دهد، ممکن است لازم باشد گزینه های درمانی زیر را در پیش بگیرید:
- مصرف ملین های بدون نسخه و نرم کننده های مدفوع: بیماران می توانند از ملین های بدون نسخه و نرم کننده های مدفوع برای کمک به رفع یبوست استفاده کنند.
- داروهای تجویزی: اگر داروهای بدون نسخه مؤثر نباشند، بیماران ممکن است به داروهای تجویزی برای کمک به تنظیم حرکات روده نیاز داشته باشند.
- تغییرات رژیم غذایی و مکمل های فیبر: بیماران ممکن است نیاز به ایجاد تغییرات در رژیم غذایی یا مصرف مکمل های فیبر برای کمک به پیشگیری و تسکین یبوست بعد از عمل اسلیو معده داشته باشند.
- ماساژ: فیزیوتراپی و ماساژ می تواند به تحریک حرکات روده و رفع یبوست کمک کند.
در خصوص تجربه یبوست بعد از عمل لاغری چه زمانی باید به دنبال کمک پزشکی باشید؟
در حالی که یبوست بعد از انواع عمل لاغری به طور کلی یک عارضه جدی نیست، اما برخی از علائم هشدار دهنده در خصوص آن وجود دارد که بیماران باید از آنها آگاه باشند. این علایم شامل موارد زیر می شود:
- درد یا گرفتگی شدید شکم
- خون در مدفوع
- تهوع و استفراغ
- ناتوانی در دفع گاز یا مدفوع
سوالات متداول
یبوست یک عارضه شایع پس از جراحی اسلیو معده است. بر اساس برخی مطالعات، تا ۴۰ درصد از بیماران پس از جراحی دچار یبوست می شوند.
مدت زمان یبوست بعد از عمل اسلیو معده می تواند از بیمار به بیمار دیگر متفاوت باشد. در بیشتر موارد، این یک وضعیت موقتی است که در عرض چند روز تا چند هفته برطرف می شود.