جراحی چاقی و مهم ترین چیزهایی که باید درباره آن بدانید
در دنیایی که نرخ چاقی به طور پیوسته در حال افزایش است، یافتن راه حل های موثر برای کاهش وزن بسیار مهم است. در این میان جراحی چاقی به عنوان یک گزینه تغییر دهنده زندگی برای افرادی که با چاقی شدید دست و پنجه نرم می کنند ظاهر شده است. این روش جراحی متحول کننده نه تنها باعث کاهش وزن قابل توجهی می شود بلکه سلامت کلی و کیفیت زندگی را نیز بهبود می بخشد. در این مقاله، ما به دنیای جراحی چاقی خواهیم پرداخت و انواع مختلف آن، مزایا، معیارهای واجد شرایط بودن، مراحل عمل و خطرات احتمالی آن را بررسی خواهیم کرد.
جراحی چاقی چیست؟
جراحی چاقی که به عنوان جراحی باریاتریک (Bariatric Surgery) نیز شناخته می شود، به مجموعه ای از روش های جراحی با هدف کاهش اندازه معده یا تغییر سیستم گوارشی برای کاهش وزن اشاره دارد. این روشها با محدود کردن مقدار غذایی که فرد میتواند مصرف کند یا با تغییر توانایی بدن برای جذب مواد مغذی از غذا همراه هستند.
با انجام عمل های لاغری شخص در مدت زمان منطقی میزان قابل توجهی از اضافه وزن خود را از دست می دهد و بیشتر بیماری های مرتبط با چاقی او نیز تا حدی و گاها برای همیشه درمان می شوند.
با انواع جراحی چاقی آشنا شوید
انواع مختلفی از روش های جراحی چاقی در دسترس هستند که هر کدام مزایا و ملاحظات خاص خود را دارند. برخی از شناخته شده ترین انواع عمل لاغری عبارتند از:
- اسلیو معده
- بای پس معده
- بای پس روده
- باندینگ معده
- پلیسه معده
- انواع مینی بای پس ها
- و …
چه کسانی کاندید جراحی چاقی هستند؟
همه افراد کاندید مناسبی برای لاغری چاقی نیستند. معیارهای واجد شرایط بودن معمولاً عبارتند از:
- داشتن شاخص توده بدنی (BMI) 40 یا بالاتر از آن(چاقی شدید)
- BMI 35 یا بالاتر به شرط داشتن یک یا چند بیماری مرتبط با چاقی مانند دیابت، فشار خون بالا یا آپنه خواب
- داشتن تلاش های ناموفق قبلی برای کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش
- تعهد به تغییرات طولانی مدت سبک زندگی
توجه به این نکته مهم است که جراحی چاقی یک راه حل سریع یا یک عمل زیبایی نیست. این یک مداخله جراحی بزرگ است که نیاز به بررسی و ارزیابی دقیق توسط جراح چاقی متخصص دارد.
مزایای جراحی چاقی چیست؟
عمل جراحی لاغری مزایای زیادی ارائه می دهد و اثبات شده که این عمل ها در واقع چیزی فراتر از کاهش وزن به زندگی افراد چاق اضافه می کند. بیایید برخی از مزایای مهم انواع عمل های چاقی را بررسی کنیم:
کاهش وزن قابل توجه
جراحی چاقی می تواند منجر به کاهش وزن قابل توجهی شود. در بیشتر عمل های لاغری از ۶۰ تا ۸۰ درصد کل اضافه وزن از بین می رود و این یک کاهش وزن طولانی مدت و البته پایدار خواهد بود. مثلا در عمل اسیلو معده، کاهش وزن می تواند حتی در سال دوم نیز رخ دهد.
بهبود بیماری های مرتبط با چاقی
چاقی اغلب با بیماری های مختلف مرتبط با سلامتی مانند دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، بیماری قلبی ، آپنه خواب و … مرتبط است. جراحی چاقی می تواند به مدیریت یا حتی رفع این شرایط کمک کند و منجر به بهبود نتایج سلامتی و کاهش نیاز به مصرف دارو ها شود.
افزایش کیفیت روحی و روانی
چاقی می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت روان داشته باشد و منجر به کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس، افزایش افسردگی و حس استرس یا اضطراب شود. جراحی چاقی می تواند تصویر شخص از خود را بهبود بخشد، اعتماد به نفس او را افزایش دهد و رفاه ذهنی کلی او را افزایش دهد.
افزایش طول عمر
چاقی یک عامل خطر مهم برای بیماری های مختلف تهدید کننده زندگی، از جمله بیماری قلبی و انواع خاصی از سرطان است. تلاش برای کاهش وزن و لاغر شدن، به طور قطع می تواند منجر به کاهش خطر عوارض مرتبط با چاقی شود. و از آنجا که عمل های لاغری می توانند افراد را به کاهش وزن برسانند بنابراین می توانند به طور قابل توجهی امید به زندگی را در افراد عمل شده افزایش دهند.
تجربه عمل لاغری (از آغاز تا روزهای بعد از عمل) چگونه است؟
افرادی که تصمیم می گیرند عمل جراحی چاقی انجام دهند می توانند انتظار داشته باشند که به ترتیب، اتفاقات زیر در سفرشان به سوی کاهش وزن سالم را تجربه کنند:
احساس نیاز به کاهش وزن تحقیق درباره عمل های لاغری
افراد قاعدتا از یک جایی نیاز پیدا می کنند که به درمان چاقی بپردازند و به دنبال روش های کاهش وزن باشند. اگر شاخص شخص واقعا واجد شرایط عمل های لاغری باشد در اینترنت به جستجو می پردازد و یا به دنبال یک جراح لاغری باتجربه خواهد بود.
یافتن جراح لاغری
پس از مدتی تحقیقات، شخص بلاخره یک جراح چاقی خوب پیدا کرده و برای ارزیابی و مشاوره تخصصی به نزد جراح می رود. جراح چاقی در واقع یک جراح عمومی است که پس از سپری کردن دوره های پیشرفته لاپاراسکوپی و دریافت مدارک از مراجع قانونی می تواند اقدام به انجام انواع عمل لاغری کند.
انجام آزمایش های لازم
در جلسه ویزیت اولیه به طور حدودی مشخص می شود که آیا شخص واجد شرایط عمل چاقی است یا خیر. برای اطمینان بیشتر، جراح ممکن است به شخص توصیه کند لیستی از آزمایشات را انجام دهد. جراح سپس نتایج آزمایشات را بررسی کرده و مشخص می کند که بهترین عمل لاغری برای شخص چیست. در نهایت یک وقت عمل برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد.
تغییر سبک زندگی
برای آماده شدن برای جراحی چاقی، اتخاذ عادات سالم و ایجاد تغییرات پایدار در شیوه زندگی بسیار مهم است. این تغییرات می تواند شامل پیروی از یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، ترک سیگار و مدیریت استرس باشد.
آمادگی عاطفی و ذهنی
جراحی لاغری یک سفر تغییر دهنده زندگی است که نیاز به آمادگی عاطفی و ذهنی دارد. پرداختن به عوامل روانشناختی اساسی، تعیین انتظارات واقع بینانه و ایجاد یک سیستم حمایتی برای عبور از چالش هایی که ممکن است در طول مسیر برای شما ایجاد شود، مهم است و باید برای آن آماده باشید.
روز جراحی
در روز جراحی، شما در بیمارستان بستری می شوید و تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرید. تیم جراحی روش انتخابی که جراح در نظر گرفته را دنبال خواهند کرد (خواه بای پس معده، گاسترکتومی اسلیو، باندینگ قابل تنظیم معده یا بای پس روده و …) در هر صورت پس از مشخص شدن نوع عمل، همه چیز طبق برنامه پیش خواهد رفت تا عمل انجام شود.
بعد از جراحی در بیمارستان
پس از جراحی لاغری، حداقل یک شب و نهایتا چند روزی را برای نظارت و بهبودی در بیمارستان سپری خواهید کرد. در طول مدت اقامت در بیمارستان داروهای ضد درد و همچنین دستورالعمل هایی برای مراقبت از زخم و مدیریت دارو به شما ارائه خواهد شد و شما ترخیص می شوید.
دوره نقاهت بعد از عمل
بعد از ترخیص و رفتن به خانه، دوره نقاهت اصلی شما شروع خواهد شد. شما باید تمام دستورالعمل هایی که جراح چاقی به شما ارائه داده را مو به مو دنبال کنید. به عنوان مثال دو مورد از دستورالعمل ها در خصوص تغییرات رژیم غذایی و فعالیت های روزانه خواهد بود:
تغییرات رژیم غذایی
پس از جراحی چاقی، تغییرات رژیم غذایی برای موفقیت طولانی مدت نتایج بسیار مهم است. در ابتدا، رژیم غذایی شامل مایعات و غذاهای پوره شده است و به تدریج به وعده های غذایی کوچک و مکرر از غذاهای جامد تبدیل می شود. پیروی از دستورالعمل های ارائه شده توسط تیم تغذیه یا جراحی و شرکت در ویزیت های دوره ای منظم پس از عمل بسیار مهم است.
ورزش و فعالیت بدنی
ورزش منظم بخشی جدایی ناپذیر از سبک زندگی بعد از جراحی چاقی است. درگیر شدن در فعالیت بدنی نه تنها به کاهش وزن کمک می کند، بلکه به ساخت قدرت عضلانی، بهبود سلامت قلب و عروق و افزایش رفاه کلی بدن کمک می کند. بسیار مهم است که با تیم جراحی خود مشورت کنید تا یک برنامه ورزشی متناسب با نیازها و توانایی های شما ایجاد کنید. همچنین می توانید از اپلیکیشن های مخصوص رژیم غذایی و برنامه ورزشی پس از عمل لاغری نیز کمک بگیرید.
خطرات و عوارض بالقوه عمل چاقی چیست؟
مانند هر جراحی بزرگ دیگری، جراحی چاقی نیز دارای خطرات و عوارض بالقوه ای است که ممکن است رخ دهند یا اصلا بروز نکنند. برخی از این عوارض بالقوه می تواند شامل عفونت، خونریزی، لخته شدن خون، نشت از محل دوخت ارگان یا تنگی عضو، کمبودهای تغذیه ای و سنگ کیسه صفرا باشد. با این حال، با ارزیابی مناسب قبل از عمل، انتخاب جراح مناسب و باتجربه و دنبال کردن توصیه های بعد از هر نوع عمل جراحی چاقی می توان به راحتی از بروز هرگونه عوارض خطرناک جلوگیری کرد.