آیا لاغری خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد؟
شاید باورش سخت باشد، اما چاقی و اضافه وزن، امروزه به یکی از بزرگترین مشکلات مردم جهان تبدیل شده که هیچ گروه سنی نیز از آن مصون نمانده است. طبق گفته سازمان جهانی سلامت، بیش از یک سوم افراد بالای ۲۰ سال و یک ششم کودکان و نوجوانان چاق محسوب می شوند. و اما طبق تحقیقی که اخیرا در این رابطه انجام شد، نیمی از کودکان امروزی، در سنین ۳۵ سالگی به افراد چاق تبدیل خواهند شد. این ارقام می توانند واقعا نگران کننده باشند زیرا چاقی منجر به بیماری های متعددی می شود که یکی از مهم ترین آنها سرطان است. در این مقاله ارتباط بین سرطان و چاقی و سپس تاثیر لاغری بر کاهش خطر ابتلا به سرطان بررسی می شود.
سرطان چیست؟
سرطان بیماری است که در آن برخی از سلول های بدن به طور غیرقابل کنترلی رشد کرده و از حالت معمولی خارج می شوند. آن ها اغلب خرابکاری کرده و به سایر قسمت های بدن سرایت می کنند. سرطان تقریباً در هر جایی از بدن انسان که از تریلیون ها سلول تشکیل شده است می تواند شروع شود.
به طور ساده تر بدن ما از تریلیون ها سلول تشکیل شده که در طول عمرمان به طور معمول رشد کرده و در صورت نیاز تقسیم می شوند. وقتی سلولها غیرطبیعی هستند یا پیر میشوند، مطابق یک مکانیزم طبیعی، معمولاً میمیرند. سرطان زمانی شروع میشود که در این فرآیند مشکلی پیش میآید و بدن ما به ساخت سلولهای جدید ادامه میدهد و سلولهای قدیمی یا غیرطبیعی در زمانی که باید، نمیمیرند. همانطور که سلول های سرطانی بدون کنترل رشد می کنند، می توانند سلول های طبیعی را از بین ببرند. این کار باعث می شود که بدن شما به سختی کار کند.
کدام سرطان سرطان ها با چاقی در ارتباط هستند؟
چای خود به تنهایی عامل ایجاد سرطان نیست اما یکی از ریسک فاکتورها یا عوامل خطر ابتلاء به سرطان یا بدتر شدن آن است. بر این اساس، اضافه وزن و چاقی می تواند موجب بروز انواع سرطان ها شامل موارد زیر شود:
- سرطان سینه
- سرطان روده بزرگ
- سرطان رحم
- سرطان مری
- سرطان کلیه
- سرطان پانکراس
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان کبد
- لنفوم غیر هوچکین
- سرطان تخمدان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان پروستات
- میلوم متعدد (سرطان استخوان)
در واقع التهاب ناشی از چاقی علت اصلی سرطان و همچنین بیماری های قلبی است.
🔔از کجا بفهمیم که چقدر اضافه وزن داریم؟
با محاسبه شاخص توده بدنی خود می توانید میزان دقیق اضافه وزن خود را به دست بیاورید و برای کاهش آن اقدام کنید.
چرا چاقی می تواند بزرگترین عامل خطر ابتلاء به سرطان شود؟
بافت های چربی خصوصا چربی های دور شکم، مواد شیمیایی تولید می کنند که عملکرد بدن و سلول ها را تغییر می دهد. به عنوان مثال، این مواد می توانند بر نحوه تولید و ترشح هورمون ها اثر گذارند. آنها همچنین تنظیم روند رشد سلول های بدن را برهم زده و از همه مهم تر، پاسخ التهابی بدن را فعال می کنند.
با فعال شدن پاسخ التهابی بدن، سیگنال های رشد سلول ها نیز فعال شده و در نهایت منجر به سرطان می شود. این واکنش بدن کاملا طبیعی است زیرا التهاب بخشی از روند ترمیم بدن در زمان بیماری یا آسیب دیدگی است. مشکل اینجاست که فعال بودن دائمی این پاسخ التهابی می تواند بر DNA سلول های سالم تاثیر گذاشته و موجب سرطانی شدن آنها شود.
آیا جراحی لاغری خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد؟
یکی از بهترین و موثرترین روش های لاغری برای افرادی که از چاقی مفرط رنج می برند، جراحی لاغری است. جراحی های لاغری می تواند از نوع بای پس یا اسلیو معده، حلقه قابل تنظیم معده و روش های قدیمی تر مثل بالون معده باشد.
از آنجایی که کاهش وزن ناشی از جراحی لاغری بدون بازگشت می باشد، محققان بهتر می توانند اثرات آن را بر ریسک ابتلا به سرطان بررسی کنند. و به احتمال زیاد این اثرات بیشتر مربوط به مزایای لاغری می باشد تا تغییراتی که افراد بعدا برای پیشگیری از سرطان در رویه ی زندگی شان ایجاد می کنند.
چرا جراحی لاغری می تواند ریسک سرطان را کاهش دهد؟
تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است که نمی توان به صورت جزئی به آنها پرداخت اما همه ی آنها به طور کلی نشان می دهند که ریسک ابتلا به سرطان در افراد چاقی که جراحی لاغری انجام داده اند نسبت به افراد چاقی که این جراحی را انجام نداده اند کاهش یافته است. شواهد نشان می دهد که تاثیر این جراحی بیشتر برای زنان بوده است اما شواهد مربوط به مردان نیز در حال افزایش است.
مطالعه اول
به عنوان مثال یکی از مطالعات که روی افراد مختلفی انجام شده است نشان می دهد ریسک ابتلا به سرطان در کسانی که جراحی لاغری انجام داده اند تا مرز ۴۵ درصد پایین آمده است. البته با بررسی دقیق تر مشخص شد که این نتایج فقط مربوط به زنان بوده است.
مطالعه دوم
یکی دیگر از مطالعات اخیر که شامل ۲۵۰۰ نمونه ی سرطانی می شود نیز نشان می دهد که ریسک سرطان در افرادی که جراحی لاغری انجام داده اند پایین آمده است که این نتایج بر اساس ۳.۵ سال پیگیری به دست آمده است. البته این کاهش ریسک بیشتر در سرطان های سینه، روده ی بزرگ، لوزالمعده و رحم دیده شده است. بنابراین نتایج مطالعات تاکنون امیدوار کننده بوده است و نشان می دهد کاهش وزن خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
آیا همه می توانند جراحی لاغری انجام دهند؟
اما محدودیت هایی نیز در این زمینه وجود دارد. اولا جراحی لاغری برای همه ی افراد مناسب نیست ثانیا افرادی که جراحی لاغری انجام می دهند ممکن است با هم تفاوت داشته که این مطالعات روی این موضوع حساب نکرده است. علاوه بر این اثرات لاغری به وسیله ی جراحی با روش های غیر جراحی تفاوت دارد.
هنوز هم پیشگیری بهترین راه است، اما لاغری هم ارزشش را دارد
بسیار خب، حالا می پردازیم به جواب سوالی که در ابتدا مطرح کردیم – آیا لاغری ریسک ابتلا به سرطان را کاهش می دهد؟ بله به نظر می رسد که جواب مثبت است. اگر شما اضافه وزن دارید می توانید جلوی افزایش وزنتان را بگیرید و از این طریق ریسک ابتلا به سرطان را در خودتان کاهش دهید.
رژیم لاغری سالم یکی از روش های اصلی است
علاوه بر این باید گفت بهترین روش کاهش وزن برای اکثر مردم، تغذیه ی سالم و تحرک بیشتر است. تک تک این موارد به طور مستقل می توانند ریسک ابتلا به سرطان را کاهش دهند. اما، واقعیت این است که کاهش وزن و نگه داشتن آن فوق العاده سخت و دشوار است. بنابراین بهترین راه برای یک کاهش وزن موفق و بدون بازگشت مراجعه به یک دکتر قابل اعتماد است. مسلما او می تواند با توجه به شرایط شما بهترین روش کاهش وزن را برایتان مشخص کند
تغییر سبک زندگی روش دیگر است
پیشگیری از افزایش وزن اولین و بهترین راه برای جلوگیری از سرطان در افراد چاق است. اما می دانیم این امر برای همه ی افراد امکان پذیر نیست و به افرادی که هم اکنون دچار چاقی شده اند کمکی نمی کند. اما خبر خوب این است که کاهش وزن بدون بازگشت می تواند به افرادی که دچار چاقی مفرط شده اند کمک بزرگی در این زمینه بکند.