سندروم متابولیک و درمان آن با عمل جراحی لاغری
به نظر می رسد که این موضوع یعنی سندروم متابولیک یکی از مهم ترین موضوعاتی است که باید در هر وبسایت مرتبط با چاقی و لاغری به آن پرداخته شود. زیرا این سندروم شامل یک سری از بیماری ها است که همه ساله باعث ایجاد تعداد زیادی از مشکلات سلامتی و مرگ و میر در سراسر جهان می شود. ما در این مقاله قصد داریم به این سندروم و همچنین عمل جراحی لاغری که می تواند به آن کمک کند بپردازیم. این شما و این همه چیز درباره سندروم متابولیک و عمل لاغری.
سندروم متابولیک چیست؟
سندرم متابولیک یک بیماری واحد نیست بلکه یک سری تغییرات در متابولیسم بیمار است. این تغییرات با افزایش سن و به تدریج ظاهر می شوند. و چاقی یکی از عوامل مهم پیش بینی کننده در این سلسله از مشکلات است که با توجه به خسارت وارده به ارگانیسم شخص مبتلا به آن، یکدیگر را تقویت می کنند.
همانطور که از این نام پیداست ، سندرم متابولیک به فرایندهای شیمیایی که در یک ارگانیسم زنده اتفاق می افتند و در کل به متابولیسم بدن اشاره دارد. این سندروم همچنین به عنوان “سندرم X” شناخته می شود. سندروم نامبرده مفهومی است که به شناسایی افرادی که به گروهی از مشکلات متابولیکی مواجه هستند و در معرض خطر حمله قلبی و دیابت هستند کمک میکند.
ارتباط بین اضافه وزن و چاقی و سندرم متابولیک چیست؟
رابطه بین اضافه وزن و چاقی با سندرم متابولیک چیزی است که به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی ها نشان میدهد که هرچه میزان چاقی و اضافه وزن بیشتر باشد، خطر ابتلاء یا تشدید سندورم متابولیک بیشتر است.
سندرم متابولیک چگونه تشخیص داده می شود؟
در طول سالها، طبقه بندی ها یا پارامترهای مختلفی به منظور تعیین اینکه آیا فرد مبتلا به سندرم متابولیک است یا خیر، ایجاد شده است. با رعایت دستورالعمل های تعیین شده توسط موسسه ملی قلب، ریه و خون (NHLBI) و انجمن ملی قلب ایالات متحده (AHA)، بیمار در صورت داشتن حداقل ۳ مورد از موارد زیر به سندرم متابولیک مبتلا است:
- میزان گلوکز ناشتا 100میلی گرم در دسی لیتر است.
- فشار خون بیشتر از ۱۳۰ روی ۸۵ است
- سطح تری گلیسرید هم مساوی یا بالای ۱۵۰ میلیگرم بر دسی لیتر است.
- میزان HDL در مردان کمتر از ۴۰ و در زنان کمتر از ۵۰ میلی گرم بر دسی لیتر است.
عوامل خطر سندرم متابولیک چیست؟
در خصوص سندروم متابولیک عوامل خطری وجود دارد که قابل پیشگیری نیست، برخی مربوط به سبک زندگی هستند و برخی دیگر که مربوط به ژنتیک بیمار هستند. مهمترین عوامل خطر این سندروم عبارتند از:
- سن: با افزایش سن، خطر ابتلاء و تشدید بیماری به دلیل تغییر در خود متابولیسم افزایش می یابد.
- فعالیت بدنی: ورزش نکردن به میزان قابل توجهی بر ضربان قلب تأثیر منفی می گذارد و شخص را مستعد ابتلا به این سندروم میکند.
- ژنتیک: از مهم ترین ریسک فاکتورها است. به خصوص در عواملی که ترکیب بدن را تعیین می کنند و کالری های اضافی به صورت چربی در آن ذخیره می شود.
- قومیت: اسپانیایی ها، بومیان آمریکایی و آمریکایی های آفریقایی تبار به دلیل وراثت و سبک زندگی خاص خود بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندرم متابولیک هستند.
- غذا: رژیم غذایی پر چرب منجر به مصرف غذاهای کم فیبر و غلات کامل می شود ، اینها به کاهش کلسترول کمک می کنند.
- داروها: داروهای روانپزشکی باعث تغییر در متابولیسم می شوند.
- بیماری ها: برخی از بیماری ها با تغییرات هورمونی روی دیابت و سندرم تخمدان پلی کیستیک تأثیر می گذارد.
علت سندرم متابولیک چیست؟
اعتقاد بر این است که سندرم متابولیک ناشی از اختلال در عملکرد بافت چربی (بافت آدیپوز) و مقاومت به انسولین است. تجمع چربی در بدن باعث ایجاد حالت التهابی و باعث مقاومت به انسولین می شود. و این یعنی وضعیتی که علت اصلی یا آغازگر سندرم متابولیک به حساب می آید.
ناهنجاری های مختلفی وجود دارد که نتیجه نهایی وجود آن ها، افزایش انتشار اسیدهای چرب در جریان خون و تجمع تدریجی چربی ناشی از عملکرد انسولین است. این چربی عمدتاً چربی احشایی است (اطراف و بین اندامهای شکمی). زیرا این نوع چربی آن چیزی است که مربوط به پروسه التهابی و انتشار مواد مضر برای ارگانیسم است که در نهایت منجر به، به راه افتادن آبشار حوادث یا تغییرات ذکر شده در سندرم متابولیک می شود. (شامل فشار خون بالا ، کلسترول HDL بالا ، و…)
درمان و پیشگیری از این سندروم
سنگ بنای درمان سندرم متابولیک تغییر رژیم غذایی بیمار و افزایش فعالیت بدنی است. اگرچه پیشگیری و درمان این مشکل با توجه به چیزی که ذکر شد به نظر ساده می رسد، اما همیشه اینگونه نیست. با این وجود، این اولین چیزی است که باید روی آن متمرکز شوید. زیرا کاهش وزن و افزایش فعالیت بدنی با ورزش منظم، حداقل ۳۰ دقیقه و برای ۳ بار در هفته، می تواند به بهبود سطح انسولین و فشار خون کمک کند.
همچنین برای کاهش خطر آترواسکلروز (کلسیفیکاسیون) شریانها، بیماری عروق کرونر (قلبی) شریانی و مغزی عروقی، استفاده از داروها برای کنترل سطح چربی ها (چربی ها) در خون توصیه می شود. با این حال، برای اکثر بیماران مبتلا به دیابت متوسط و شدید نوع ۲ و چاقی، درمان فشرده پزشکی کاهش کافی گلوکز خون را برای برگشت یا جلوگیری از اثرات مضر دیابت فراهم نمی کند.
مشکل بیماران مبتلا به سندورم متابولیک در کاهش وزن
همانطور که می دانیم اکثریت قریب به اتفاق بیماران مبتلا به چاقی و سندرم متابولیک وارد چرخه عادت خاصی شده اند که در آن، بدن شخص، خود را طوری برنامه ریزی می کند که وزن زیادی از دست ندهد. هرچند که می توان با تلاش و ممارست زیاد کاری کرد که تا حدی لاغر شد اما به نظر می رسد یک لحظه کوتاهی و سهل انگاری در تلاش و کوشش در این مسیر دوباره باعث می شود که شخص وزن بگیرید و چاق شود. در این شراطی بهترین روش برای لاغری و درمان سندروم متابولیک انجام عمل جراحی لاغری است که تحت عنوان جراحی متابولیک نیز شناخته می شود.
تأثیر جراحی لاغری بر سندرم متابولیک
رابطه بین کاهش وزن و بهبود سندرم متابولیک به قدری مطلوب و مساعد است که جراحی کاهش وزن در حال حاضر یک خط درمانی قطعی برای این بیماری محسوب می شود. زیرا کسی که همزمان با چاقی سندروم متابولیک دارد کاندید خوبی برای انجام این عمل است.
سندرم متابولیک، در ۵۲٪ از بیماران چاق که تحت برنامه جراحی لاغری قرار داشتند، نشان داد که یک سال پس از جراحی لاغری، میزان اضافه وزن آن ها به شدت کاهش یافته است. همچنین بهبود قابل توجهی در همه عوامل درگیر در این سندرم وجود دارد که نشان دهنده میزان بهبودی از سندروم بوده است.
نقش موثر عمل اسلیو معده در درمان سندروم متابولیک
به طور خاص در مورد عمل جراحی اسلیو معده و عمل بای پس معده (دو روش جراحی لاغری پرطرفدار در سراسر جهان)، در مطالعات مختلف نیز به اثبات رسیده است که می تواند چندین عامل (یا حتی تمام مؤلفه های) درگیر در سندرم متابولیک را بهبود بخشد یا حتی درمان کند.
در مورد دیابت، میزان موفقیت در کاهش سطح هموگلوبین گلیکوزیله HbA1c به ۶٪ (سطح کافی یا قابل قبول) ۱۲ ماه بعد از عمل اسلیو معده و بای پس معده ۱۲ درصد نسبت به سایر روش های درمانی رایج موثرتر بوده است. میزان بهبودی و درمان دیابت در بیمارانی که اسلیو انجام داده اند طی ۶ تا ۸ سال تا ۷۷ درصد بوده است این در نوع خود عالی است.
ملاحظات نهایی در خصوص سندوم متابولیک و عمل لاغری
بسیار مشهود است که نتایج به دست آمده در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک که تحت عمل جراحی لاغری مانند اسلیو یا باس پس معده قرار دارند فوق العاده بوده و به مراتب موثرتر از سایر روش های پزشکی مانند دارودرمانی، رژیم لاغری و ورزش کردن است.
با توجه به شیوع بالای چاقی و اضافه وزن در افراد جامعه و ارتباط نزدیک این موضوع با سندرم متابولیک، می توان نتیجه گرفت که وقتی اقدامات نسبتاً “ارزانتر” مانند دارو ، رژیم لاغری و ورزش شکست میخورد، عمل جراحی متابولیک یا جراحی لاغری راه حل موثر و بهتری در اکثر موارد است.
سندروم متابولیک دارید؟
اگر از سندرم متابولیک رنج می برید یا فکر می کنید که احتمالا با آن مواجه هستید از شما دعوت می کنیم تا با مطب ما تماس بگیرید. ما با کمال میل شما را راهنمایی می کنیم و بهترین روش درمانی شامل انواع عمل های لاغری که به درمان چاقی و سندروم متابولیک کمک میکنند متناسب با شرایط سلامتیتان در نظر میگریم. برای دریافت نوبت آنلاین روی لینک مشخص شده کلیک کنید.