ارتباط رفلاکس اسید معده با چاقی و نحوه درمان آن در افراد چاق
چاقی می تواند به طیف متنوعی از دیگر مشکلات و بیماری ها از جمله دیابت نوع ۲، مشکلات قلبی، آپنه خواب، ریفلاکس اسید معده و …. منجر شود. اگر به طور مکرر سوزش سر دل را تجربه می کنید و در عین حال مطابق فرمول شاخص توده بدنی چاقی مفرط دارید، باید بدانید که با کاهش وزن میتوانید به طرز چشمگیری این مشکل را مدیریت کرده و حتی درمان کنید. خواندن این مقاله درک درستی از رفلاکس اسید از معده به مری میدهد و به شما کمک میکند آن را بهتر درمان کنید. این شما و درمان ریفلاکس اسید معده به مری یا GERD.
درک ریفلاکس اسید معده به مری یا (GERD)
یک اسفنکتر (دریچه) بین مری و معده قرار دارد که تحت عنوان “کاردیا” شناخته می شود. این ساختار باعث می شود تا مواد غذایی به داخل معده سرازیر شوند و از بازگشت آن ها به بالا (به سمت مری) جلوگیری می کند. اما گاهی اوقات، اسفنکتر ضعیف یا شل می شود و باعث می شود اسید معده دوباره به مری بازگردد.
این عارضه تحت عنوان ریفلاکس اسید شناخته شده است و اگر به طور مکرر اتفاق بیفتد، می تواند منجر به بروز بیماری مزمنی به نام ریفلاکس اسید معده به مری یا (GERD) میشود.
علائم ریفلاکس معده چیست؟
بیماران مبتلا به رفلاکس اسید معده ممکن است به کررات متوجه این علائم شوند:
- سوزش سر دل (احساس سوزش دردناک در قفسه سینه)
- احساس وجود یک توده در گلو
- بلع مشکل یا دشواری در بلع مواد خوراکی و حتی مایعات
- درد جزئی تا شدید قفسه سینه
- طعم ترش در دهان (به دلیل ماهیت اسیدی شیره معده)
- برگشت ذرات مواد غذایی از معده به گلو و دهان
ریسک فاکتورهای رفلاکس معده چیست؟
عوامل زیادی هستند که عارضه ریفلاکس معده را تشدید میکنند. به این عوامل ریسک فاکتورهای رفلاکس اسید معده میگویند. برخی از شناخته شده ترین عوامل تشدید کننده این مشکل گوارشی عبارتند از:
- چاقی و اضافه وزن زیاد
- فتق هیاتال
- فلج معده یا تاخیر در روند خالی شدن معده از مواد غذایی هضم شده
- بارداری
- نوشیدن الکل
- سیگار کشیدن
عوارض ریفلاکس اسیده معده چیست؟
هیچ کس از درد سوزش سر دل لذت نمی برد و هرچند که تجربه جزئی این سوزش قابل تحمل و طبیعی است اما اگر به صورت مکرر از این مشکل رنج می برید لازم است برای درمان آن به یک پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید. ریفلاکس معده در صورت ادامه دار بودن می تواند مشکلات جدی را برای شما به وجود بیاورد.
اسید برای مری قابل تحمل نیست زیرا بافت مری حساس تر است و در برابر اسید آسیب پذیر است. با گذشت زمان، اسید برگشته از معده به سمت مری می تواند باعث ایجاد بافت اسکار و زخم در مری خواهد شد. همچنین در صورت عدم درمان رفلاکس معده، این وضعیت موجب بروز بیماریهای جدیتری مانند التهاب مری، برآمدگی بخشی از معده به بیرون مری (فتق دیافراگمی)، زخم مری (تیروئید اسیدی) و حتی سرطان مری شود. بنابراین، در صورت بروز هرگونه علامتی، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید تا این بیماری مدیریت و درمان شود.
چاقی چه تاثیری بر روی بیماری رفلاکس می گذارد؟
همانطور که پیش تر اشاره شد، چاقی می تواند عامل خطر رفلاکس اسید معده به مری باشد. در واقع چربی های بدن در افراد چاق (مخصوصا چربی های ناحیه شکم) باعث فشار بر روی معده می شوند. در نتیجه بسیار طبیعی است که اسید معده به عقب برگردد. افرادی که با کاهش وزن چربی های ناحیه شکم خود را آب می کنند و یا آن را کاهش می دهند می توانند شدت رفلاکس اسید معده را نیز کاهش دهند.
مدیریت رفلکس اسید
رفلاکس اسید معده با مصرف داروهای ساده و بدون نسخه قابل درمان است. اما به بیمارانی که اضافه وزن جزئی تا شدید و چاقی مفرط دارند توصیه می شود که برای کنترل شرایط گوارشی خود حتما وزن کم کنند. اگر اضافه وزن جزئی داشته باشید با کمک تغییر در رژیم غذایی یا رو آوردن به یک رژیم لاغری یا ورزش کردن میتوانید اضافه وزن خود را از دست دهید.
انواع جراحی لاغری برای کاهش وزن و درمان مشکلات مرتبط با چاقی
اگر به یک جراح لاغری خوب مراجعه کنید میتوانید از مشاوره و راهنمایی او جهت کاهش وزن موثر کمک بگیرید. این جراح با روش های زیر به کاهش وزن شما و خلاص شدن از شر بیماری های مزمن و در ارتبطا با چاقی کمک میکند:
- عمل جراحی اسلیو معده
- عمل بای پس معده
- بای پس روده
- پلیسه معده
- بالون
- باندینگ معده
- ساسی بای پس
- و …
سایر روش های مدیریت و درمان رفلاکس اسید معده به مری
همانطور که در بخش قبلی گفته شد، برای کنترل این عارضه به شدت توصیه می شود وزن کم کنید. اما با کمک روش های ساده تری میتوان این مشکل را مدیریت کرد. افرادی که چاقی مفرط دارند نیز در کنار عمل میتوانند به این موارد توجه ویژه ای داشته باشند:
- ترک سیگار کشیدن واستعمال هر نوع دخانیات
- متوقف کردن نوشیدن الکل
- از خوردن وعده های غذایی بسیار بزرگ به خصوص عصرانه خودداری کنید
- از خوردن نوشیدنی های گازدار، غذاهای تند، غذای سرخ شده، سس های گوجه فرنگی خودداری کنید.
- سر تخت را بلند کنید و به حالت شیب دار بخوابید
- حداقل سه ساعت قبل از خواب غذا نخورید یا تا ۳ ساعت بعد از غذا دراز نکشید
- به آرامی غذا بخورید
این بخش را افرادی که چاقی مفرط دارند بخوانند!
جراحی باریاتریک یا به اصطلاح عمل جراحی لاغری برای هر بیمار چاقی مناسب نیست و انجام این عمل به جهت لاغری نیازمند شرایط خاصی است.
برای مثال شما باید شاخص توده بدنی یا BMI بالای ۳۵ داشته باشید و همزمان با بیماری های مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع ۲، مشکلات قلی عروقی و … مبتلا باشید یا دست کم چاقی برایتان دردسر ایجاد کرده باشد. اگر فکر میکنید چنین شرایطی دارید و کاندید عمل لاغری هستید حتما به یک جراح لاغری خوب مراجعه کنید زیرا با این کار اعمتاد به نفس و سلامتی شما از نو احیا میشود.
بهترین روش برای کاهش اسید معده در افراد بسیار چاق چیست؟
به نظر میرسید که عمل جراحی اسلیو معده به عنوان ایمنترین عمل جراحی میتواند نقش موثر و بهتری در درمان رفلاکس اسید معده داشته باشد. این عمل مدت زمان کمی نیاز دارد و عوارض آن به نسبت سایر روش های جراحی لاغری بسیار کمتر و محدودتر است.
برای انجام عمل جراحی لاغری به کجا مراجعه کنم؟
چنانچه چاق هستید و از مشکلات یا بمیاری های مرتبط با چاقی رنج میبرید میتوانید جهت ارزیابی کامل و تخصصی به مطب دکتر طاها عنبرا متخصص و جراح لاغری در تهران مراجعه کنید.
اگر واجد شرایط عمل جراحی لاغری باشید در بهترین مراکز و بیمارستان های تهران لاغر خواهید شد و به زندگی سالم و بی خطر بعد از دوران چاقی قدم خواهید گذاشت. اگر سوالی دارید زیر همین پست و اگر میخواهید ارزیابی شوید روی دریافت نوبت آنلاین کلیک کنید.