فرق چاقی با اضافه وزن: چاقی را با اضافه وزن اشتباه نگیرید!
امروزه، افراد بیشتری نسبت به گذشته و سالیان قبل دچار اضافه وزن و چاقی هستند. به عنوان مثال آمارها در کشوری مانند آمریکا نشان می دهد که تقریبا ۷۰ درصد از جمعیت آمریکایی های ۲۰ ساله و بالاتر دارای اضافه وزن هستند. و از این تعداد، حدود یک سوم نیز چاق محسوب می شوند. دقت کنید که خود این آمار نشان می دهد تفاوت هایی بین اضافه وزن و چاقی وجود دارند و این دو یک مفهموم واحد نیستند. این مقاله را بخوانید تا با تفاوت این دو بیشتر آشنا شوید وببینید که وضعیت وزنی شما چگونه است. آیا چاق هستید یا فقط یک اضافه وزن معمولی دارید؟
فرق چاقی با اضافه وزن در چیست؟
اضافه وزن و چاقی هرچند که تعاریف بسیار نزدیک به هم هستند اما با هم تفاوت هایی دارند. هر دوی آن ها به بالا بودن درصد چربی در بخش های مختلف بدن اشاره دارند اما درصد و میزان هر کدام متفاوت است.
برای مثال کسی که چند کیلوگرم بیشتر از وزن طبیعی و نرمال خودش وزن داشته باشد میگویند اضافه وزن دارد. اما اگر همان شخص بیشتر از چند کیلوگرم (مثلا ۱۰ کیلوگرم یا بیشتر) وزن داشته باشد میگویند چاق است.
مطابق یک تعریف دقیق و علمی تر، اگر شاخص توده بدنی یا BMI بین ۲۴.۹ تا ۲۹.۹ باشد شخص دارای اضافه وزن است اما اگر این شاخص برابر با ۳۰ و بیشتر از آن باشد شخص چاق محسوب می شود.
شاخص توده بدنی چگونه محاسبه می شود؟
شاخص توده بدنی یک فرمول ساده دارد که از طریق آن میتوان به راحتی وضعیت وزنی خود را به تنهایی بررسی کرد. اگر نمیدانید که BMI شما چقدر است میتوانید به صفحه محاسبه شاخص توده بدنی مراجعه کنید.
چه بیماری هایی ناشی از اضافه وزن و چاقی هستند؟
اضافه وزن یا چاق بودن می تواند باعث ایجاد مشکلات سلامتی جدی شود زیر شود:
- دیابت
- فشار خون بالا
- بیماری قلبی
- کلسترول بالا
- سکته
- انواع خاصی از سرطان
- بیماری کیسه صفرا
- آرتروز
- مشکلات تنفسی
- بیماری کلیه و نارسایی کلیه
آیا اضافه وزن و چاقی می تواند خطر ابتلا به بیماری کلیه را افزایش دهد؟
بله. اگر اضافه وزن یا چاقی دارید، احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت یا فشار خون بالا دارید که مهمترین دلایل بیماری کلیوی و نارسایی کلیه هستند.
چه عواملی باعث اضافه وزن و چاقی می شود؟
افرادی که میزان دریافت کالری آن ها بیشتر از میزان سوختن کالریشان است معمولا زودتر دچار اضافه وزن و چاقی میشوند. موارد زیر شناخته شده ترین عوامل اضافه وزن و چاقی هستند:
- داشتن یک رژیم غذایی ضعیف (از لحاظ ارزش غذایی)
- کاهش تحرک و ورزش نکردن
- داشتن یک سبک زندگی غیرفعال
- سابقه خانوادگی اضافه وزن یا چاقی
- احساسات منفی مانند کسالت، غم و اندوه، عصبانیت که ممکن است در عادات غذا خوردن تأثیر بگذارد.
آیا با کاهش وزن اضافی می توانم سلامت خود را بهبود بخشم؟
بله. کارشناسان قبول دارند که حتی کاهش وزن جزئی تا متوسط نیز می تواند به جلوگیری یا کنترل بسیاری از مشکلات سلامتی، از جمله دیابت، بیماری قلبی و فشار خون بالا کمک کند. هر چه به یک وزن معمولی و سالمتر نزدیکتر باشید، از مزایای سلامتی نیز بیشتر بهرمند خواهید شد.
در صورت اضافه وزن یا چاقی چه کاری باید انجام دهم؟
ما باید در مورد برنامه کاهش وزن مناسب خود با پزشک یا متخصص چاقی (باریاتریک) خود صحبت کنید. تحقیقات جدید نشان می دهد که یک برنامه کاهش وزن و لاغری باید سه مؤلفه جهت موفقیت را داشته باشد: رژیم غذایی، ورزش و اصلاح رفتار.
برنامه شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
رژیم غذایی (لاغری)
رژیم لاغری نقش به سزایی در کاهش وزن ایفا میکند. شما باید با کم یک رژیم لاغری خوب کاری کنید که طی یک مدت زمان معقول وزن کم کنید. کاهش وزن ثابت در حدود یک پوند در هفته بی خطرترین راه برای کاهش وزن است. به عبارتی اگر در هفته نیم تا ۱ کیلو گرم وزن کم کنید بی خطر خواهد بود و در دراز مدت جواب خواهد داد. اگر در چیدن یک رژیم لاغری مشکل به کمک نیاز دارید، پزشک می تواند شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد.
ورزش منظم
انجام ورزش های ساده مانند پیاده روی سریع، دویدن، شنا، دوچرخه سواری، رقصیدن و … برای لاغری بسیار مهم است. میزان ورزش لازم برای کاهش وزن برای همه متفاوت است. قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدید، حتما با پزشک یا مربی ورزشی مشورت کنید.
تکنیک های اصلاح رفتار
تغییر سبک زندگی و ایجاد عادت های سالم جدید نیز میتواند به لاغر شدن شما کمک زیادی کند. برخی از عادات جدیدی که میتوانید برای خودتان ایجاد کنید عبارتند از:
- بر میزان مصرف و خورد و خوراک خودتان نظارت کنید.
- از روی لیست خرید کنید و هیچگاه حین گرسنگی خرید نکنید
- مصرف غذاهای فست فودی را کاهش دهید.
اگر چاقی مفرط دارید این بخش را بخوانید
اگر چاقی مفرط دارید و با کمک رژیم لاغری یا ورزش و سایر روشهای دیگر وزن کم کنید می توانید رو به سوی سایر درمان های چاقی بیاورید. مصرف داروی لاغری و همچنین انجام عمل جراحی لاغری دو روش درمانی خوب برای کاهش وزن هستند که از این بین عمل جراحی بیسار بی خطر تر و موثرتر خواهد بود.
عمل جراحی لاغری چگونه به کاهش وزن شما کمک میکند؟
عمل لاغری در واقع آخرین راه برای خلاص شدن از شر چاقی شما است. در این عمل یک جراح لاغری با کمک انواع تکنیک های جراحی به شما کمک میکند که ظرف مدت ۶ ماه تا ۲ سال به طور کامل از شر چاق خودتان خلاص شوید.
جراح لاغری در واقع کاری دو استراتژی مهم را برای لاغری در پیش میگیرد. اول اینکه حجم معده را کاهش میدهد تا کمتر غذا بخوریم و زودتر سری شویم، و دوم اینکه میزان جذب مواد غذایی را نیز در برخی روش ها کاهش میدهد. ترکیب عمل لاغری با رژیم غذایی سالم و ورزش سبک میتواند معجزه ایجاد کند.
انواع عمل جراحی لاغری برای کاهش وزن
مهمترین روش های لاغری برای کاهش وزن عبارتند از:
- عمل اسیلو معده
- جراحی بای پس معده
- بای پس روده
- ساسی بای پس معده
- پلیسه معده
- باندینگ
برای انجام عمل جراحی لاغری باید چکار کنم؟
کسانی که چاقی مفرط دارند می توانند به یک متخصص و جراح لاغری مراجعه کنند تا تحت ارزیابی قرار بگیرند و در صورت واجد شرایط بودن با کمک جراحی لاغری اقدام به کاهش وزن کنند. دکتر عنبرا در تهران تمامی اعمال جراحی لاغری را انجام میدهند شما میتوانید برای دریافت نوبت از ایشان روی لینک دریافت نوبت آنلاین کلیک کنید.