عمل لاغری چگونه این ۶ بیماری مرتبط با چاقی را درمان می کند؟
اگرچه چاقی یک بیماری کشنده نیست اما می تواند باعث به وجود آمدن تعدادی بیماری شود. و حتی در شکل گیری و یا تشدید برخی دیگر نیز دخالت دارد. روش های زیادی برای خلاص شدن از شر چاقی و بیماری های مرتبط با آن وجود دارد. اما هیچکدام به خوبی عمل جراحی نمی توانند به ریشه کن کردن چاقی و بیماری های در ارتباط با آن کمک کنند. ما در این مقاله به معرفی تعدادی بیماری که مستقیما با چاقی در ارتباط بوده و چاقی می تواند آن ها را بدتر کند می پردازیم. و به شما میگوییم که چگونه انجام یک عمل جراحی لاغری میتواند به بهبود و درمان آن ها کمک کند.
۶ بیماری مرتبط با چاقی که با کمک عمل لاغری درمان میشوند
۱. هایپرلیپیدمی (کلسترول بالا)
اکثرا ما به هایپرلیپیدمی کلسترول بالا می گوییم و آن را یک بیماری مرتبط با چاقی مفرط میدانیم. عوامل خطر این بیماری عبارتند از:
- خوردن رژیم غذایی پر چرب
- عدم تحرک و عدم انجام ورزش
- چاقی
- دیابت
- بیماری کلیوی
- کم کاری تیروئید
- ژنتیک
چرا کلسترول بد خون افزایش پیدا میکند؟
هنگامی که ما یک وعده غذایی می خوریم، بدن ما مواد مغذی آن وعده را جذب می کند و هرچه را توانسته یا صلاح ندیده جذب کند، از بدن دفع میکند. اما برخی از مواد دفعی مضر مثل کلسترل برخلاف سایر مواد دفعی، به همین راحتی ها از بدن بیرون نمیروند. کلسترول می تواند در عروق ما ته نشین شده و باعث باریک شدن و سخت شدن آنها شود.
در افراد دارای اضافه وزن یا چاق ، اغلب وجود کلسترول LDL شایع است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به بیماری های قلبی و حتی حمله قلبی شود.
عمل لاغری و کلسترول بالا : جراحی لاغری چگونه به درمان کلسترول کمک میکند؟
یک مطالعه تحقیقات بالینی که اخیر منتشر شده نشان میدهد اکثریت بیماران چاقی که کلسترل بالا داشتند در سال اول بعد از انجام عمل، سطح کلسترول بدن و تری گلیسرید های خونشان به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا میکند. این موضوع مخصوصا در کسانی که تحت عمل جراحی بای پس معده قرار گرفتند قابل توجه تر بود.
۲. دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ شایعترین نوع دیابت است و به دلیل عدم توانایی در تولید و استفاده صحیح از انسولین، برای انسان بسیار دردسرساز است. علت ایجاد دیابت نوع ۲ میتواند ترکیبی از سبک زندگی ناسالم و مسائل ژنتیکی باشد و به شدت با چاقی ارتباط دارد. این بیماری می تواند در صورت عدم درمان، کشنده باشد.
دیابت نوع ۲ چگونه ایجاد میشود؟
در بدن یک شخص سالم، لوزالمعده یا پانکراس انسولین تولید می کند. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم میکند و باعث رسیدن قند یا گلوکوز خون به سلول های بدن میشود. هنگامی که گلوکز اضافی در خون برای مدت طولانی سرگردان باشد و توسط سلول ها جذب نشود، فرد می تواند مقاومت به انسولین پیدا کرده و به وضعیتی به نام پیش دیابت مبتلا شود. اگر پیش دیابت درمان نشود به راحتی به مرور زمان تبدیل به دیابت نوع ۲ میشود.
عوامل خطر مرتبط با پیش دیابت و دیابت نوع ۲ عبارتند از:
- فشار خون بالا
- رژیم غذایی پر چرب یا پر از کربوهیدرات
- سوء مصرف الکل
- عدم تحرک یا کم تحرکی
- چاقی
عمل لاغری و دیابت : عمل جراحی لاغری چگونه دیابت را درمان میکند؟
چاقی یکی از دلایل اصلی ایجاد دیابت نوع ۲ است. بنابراین کاهش وزن قابل توجه بعد از جراحی چاقی می تواند علائم مرتبط با دیابت نوع ۲ را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. طبق مطالعه ای در کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا، شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد جراحی لاغری می تواند به درمان پیش دیابت و دیابت نوع ۲ کمک کند.
در حقیقت، بیماران چاق که به دیابت نوع ۲ نیز مبتلا هستند، بعد از عمل میزان نیازشان به داروهای دیابت به شدت کاهش پیدا میکند و حتی ممکن است دیابت به طور کلی در آن ها درمان شود. نتیجه تحقیقات مختلف نشان میدهد که عمل بای پس معده و عمل اسلیو معده میتوانند تاثیر زیادی در درمان دیابت نوع دو داشته باشند.
۳. فشار خون بالا (هایپرتانسیون)
هایپرتانسیون، که اغلب به آن فشار خون بالا گفته می شود، زمانی است که فشار خون سیستولیک ۱۳۰ یا بالاتر و فشار خون دیاستولیک ۸۰ یا بالاتر از آن باشد.
برای درک بیشتر:
وقتی کسی فشار خون شما را میگیرد نتیجه اندازه گیری فشار خون را به صورت یک عدد کسری به شما اعلام میکند. عدد بالا فشار سیستولیک و عدد پایین دیاستولیک است اگر این فشار در یک دوره زمانی مثلا ۱ هفته ای بیشتر از ۱۳ روی ۸ باشد میگوییم فشار خون بالا است.)
در حالی که فشار خون بالا معمولاً بدون علامت است، اما در صورت عدم درمان، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.
چرا فشار خون بالا میرود؟
برخی از مهمترین عللی که میتوانند باعث افزایش فشار خون و بروز هایپرتانسیون شوند عبارتند از:
- چاقی
- سیگار کشیدن
- رژیم غذایی شور یا پر چرب
- فشار و استرس فیزیکی یا روانی
- عدم انجام ورزش یا فعالیت بدنی
جراحی لاغری و فشار خون بالا: عمل لاغری چگونه فشار خون بالا را درمان میکند؟
فشار خون بالا شایعترین مسئله پزشکی مرتبط با چاقی است. بنابراین جای تعجب ندارد که جراحی لاغری می تواند به درمان آن کمک کند. طبق آنالیز مطالعات متعدد که تأثیر عمل جراحی چاقی را بر روی افرادی مبتلا به فشار خون مطالعه میکردند، مشخص شده که این بیماری در اغلب بیماران تا حد زیادی بهبود یافته یا کاملاً برطرف شده است.
۴. آپنه خواب
آپنه خواب شرایطی است که در آن نفس شخص در حین خواب به مدت ۱۰ ثانیه یا حتی بیشتر برای چند بار در طول شب متوقف می شود. به عبارتی شخص دچار وقفه تنفسی میشود. این وقفه های تنفسی موقت، عموما ناشی از محدودیت یا انسداد راه هوایی هستند.
آپنه خواب چطور ایجاد میشود؟
سابقه خانوادگی، سن، نژاد، قومیت و جنسیت در شکل گیری آپنه خواب نقش دارند. علاوه بر این عوامل خطرزا، سیگار کشیدن، چاقی مفرط و مصرف الکل نیز نقش بسیار پررنگی در افزایش خطر ابتلاء به آپنه خواب دارند. طبق مطالعه ای که در مجله پزشکی Chest منتشر شده است، تقریباً ۷۰٪ افرادی که از آپنه خواب انسدادی رنج می برند، دارای اضافه وزن یا چاقی هستند.
جراحی لاغری و آپنه خواب: عمل لاغری چگونه آپنه خواب انسدادی را درمان میکند؟
ز آنجا که جراحی لاغری به عنوان یک درمان قطعی چاقی شدید یا پیچیده ظاهر شده است جراحی چاقی ممکن است اقدام خوبی برای درمان آپنه انسدادی خواب باشد. عمل اسلیو معده و بای پس روده میتوانند تاثیر مثبتی روی آپنه خواب داشته باشند.
۵. ریفلاکس معده به مری
بیماری ریفلاکس معده یا رفلاکس یا (GERD) به بازگشت اسید از معده به سمت مری و گلو گفته میشود. در اصطلاح عمومی ما به این مشکل سوزش سر دل میگوییم که عارضه گوارشی بسیار ناخوشایندی است. رفلاکس بیشتر در افراد چاق دیده میشود که میتواند به شدن به مری آسیب بزند.
ریفلاکس معده چگونه ایجاد میشود؟
در حالی که بسیاری از افراد به صورت گاه به گاه رفلاکس اسید را تجربه می کنند، اما اگر فرد بیش از دو بار در هفته علائم آن را تجربه کند، باید به پزشک مراجعه کند. در ایران تعداد زیادی از افراد با این مشکل روبرو هستند. ریفلاکس اغلب به دلیل افزایش فشار روی شکم تجربه می شود. موارد زیر نیز در شکل گیری رفلاکس اسید نقش دارند:
- بارداری
- سیگار کشیدن
- داروهای خاص
- چاقی
جراحی لاغری و ریفلاکس معده: عمل لاغری چگونه ریفلاکس اسید را درمان میکند؟
به دو صورت مختلف انجام جراحی چاقی میتواند به درمان GERD کمک کند. اولا، کاهش اضافه وزن باعث کاهش فشار بر روی شکم می شود و به نوبه خود علائم مربوط به ریفلاکس اسید دردناک را کاهش می دهد. ثانیا، عمل بای پس معده به دلیل ماهیت خود میتواند علائم GERD را در بسیاری از بیماران به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی معده برطرف کند.
۶. افسردگی
افسردگی یک بیماری روانی است که باعث شکل گیری دوره های غم و اندوه شدید و بی اختیاری روانی می شود. این بیماری بر نحوه تفکر و عملکرد شما تأثیر می گذارد و می تواند باعث ایجاد سایر مشکلات و چالش های جسمی یا عاطفی شود.
افسردگی چگونه ایجاد میشود؟
در حالی که بسیاری از موارد افسردگی می تواند وضعیتی باشد، شواهد بیشتری وجود دارد که نشان می دهد چاقی ممکن است در برخی افراد به شکل گیری و افزایش افسردگی کمک کند. در حقیقت، تحقیقات اخیر نشان می دهد که ارتباط مستقیمی بین مغز و روده شما وجود دارد، که یک نقص در هر کدام از این دو ارگان می تواند بر دیگری تأثیر بگذارد. و از آنجایی که در چاقی روده ها و شکم دچار تغییرات و مشکلات زیادی میشوند، روی مغز و روان نیز تاثیر سوء میگذارند.
جراحی چاقی و افسردگی: عمل لاغری چگونه به درمان افسردگی کمک می کند؟
داشتن اضافه وزن و چاقی مفرط به خودی خود لزوماً مستقیما علت ایجاد افسردگی نیست، اما می تواند از نظر فیزیولوژیکی و روانشناختی یک عامل مؤثر باشد. انجام جراحی چاقی یک تغییر بزرگ محسوب میشود. به محض ایجاد چنین تغییری تمام بدن سعی میکند خود را با این تغییر بزرگ هماهنگ کند.
در نتیجه بخش های مختلف بدن به سرعت سعی میکنند تا خود را در راستای تغییرات ایجاد شده هماهنگ کنند. بیمار غالباً دچار تغییراتی در وضعیت عاطفی خود می شود و در اغلب افراد افسردگی از بین میرود. بنابراین به طور کلی در حالی که افسردگی یک بیماری پیچیده با علل ایجاد کننده مختلف است، برای افرادی که چاق هستند و همچنین از افسردگی رنج می برند، جراحی چاقی می تواند تأثیر مثبتی بر سلامت روان داشته باشد.
می خواهید چاقی و بیماری های مرتبط با آن را درمان کنید؟
چنانچه از چاقی همراه با یکی بیماری های ذکر شده در این مقاله رنج میبرید میتوانید تحت عمل جراحی قرار بگیرید. اگر برای انجام این عمل مصمم هستید و میخواهید بدانید آیا کاندید مناسبی برای عمل هستید یا نه به نزد دکتر عنبرا از بهترین جراحان لاغری مراجعه کنید. اگر سوالی در این مورد دارید حتما در این لینک و اگر میخواهید به صورت آنلاین از دکتر وقت ملاقات بگیرید روی این لینک کلیک کنید.