کاهش وزن با عمل جراحی بای پس روده
عمل جراحی بای پس روده یا دئودنال سوئیچ در یک مفهوم ساده ترکیبی از عمل جراحی بایپس معده و عمل جراحی اسلیو است. در این روش جراحی هم حجم معده کاهش میابد و هم بیشتر طول روده بجز ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتیمتری بخش انتهای آن بای پس شده یا میانبر میزند. به این صورت بخش اعظم روده نمیتواند کار جذب مواد غذایی را انجام دهد.
این عمل هرچند روشی خوب و کارآمد برای کاهش وزن و درمان عوارض و مشکلاتی مانند دیابت است، اما به دلیل مشکلات مربوط به سوءجذب مواد غذایی و کاهش جذب ویتامینها و پروتئین، باید در درازمدت همواره از مکمل ها و داروهای مختلفی به منظور جبران آن ها استفاده کرد. در این مقاله با این عمل، کاندیداهای انجام آن، نحوه جراحی، مزایا و معایب آن بیشتر آشنا خواهید شد.
حقایق کوتاه درباره عمل جراحی دئودنال سوئیچ
- در آن وزن به مقدار زیادی کاهش میابد
- در دریافت برخی مواد غذایی ممکن است به صورت مادام العمر با مشکل روبرو شوید.
- این عمل ممکن است سطح گرسنگی شما را کاهش دهد.
- به طور معمول این عمل میتواند تا ۶ ساعت به طو بی انجامد
- معمولا به هر کسی توصیه نمیشود.
- نیازمند تغییرات گسترده در رژیم غذایی است.
- با آن چاقی مفرط درمان میشود.
- زمان بازیابی آن احتمالا طولانی خواهد بود و نیاز به پیگیری مکرر دارد.
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای عمل بای پس روده هستند؟
این عمل برای افرادی است که از چاقی مفرط رنج میبرند و شاخص توده بدنی ۵۰ یا بیشتری دارند و با مشکلات متعدد سلامتی دست به گریبان هستند توصیه میشود. برخی از جراحان ممکن است این عمل را برای افرادی که شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۵ دارند نیز انجام دهند. اما مهم است به یاد داشته باشید که جراحی چاقی هیچ وقت یک راهحل سریع برای برطرف کردن مشکل وزن فرد نیست. ورزش منظم و رژیم غذایی سالم به بیماران کمک میکند که بعد از عمل جراحی، وزن خود را بهتر از دست بدهند.
این عمل لاغری چگونه باعث کاهش وزن میشود؟
این عمل جراح که با نام (biliopancreatic diversion with duodenal switch) نیز شناخته میشود، عملی است که در آن جراح حدود ۷۰ درصد حجم معده را به بخش ابتدایی روده که به عنوان دئودنوم یا دوازده (duodenum) شناخته میشود، متصل میکند. در نهایت هدف کلی این جراحی چاقی ، کاهش میزان زمان جذب کالری در روده کوچک و کاهش جذب کلی چربی است. با این عمل در اصل، بیماران تنها ۲۰ % چربی را که مصرف میکنند جذب میکنند. بعد از جراحی دئودنال سوئیچ، بیماران احساس سیری بیشتری میکنند و کم کم اضافه وزن بالای خود را از دست میدهند.
خطرات مرتبط با جراحی بای پس روده
در رابطه با تمامی اعمال جراحی لاغری به منظورکاهش وزن ، تعدادی عوارض، پیچیدگی یا خطرات مشترک وجود دارد که میتوانند در عمل جراحی دئودنال سوئیچ نیز رخ دهند. برخی از این موارد عبارتند از:
- کمخونی
- سنگ کیسه صفرا
- بروز عفونت در محل برش
- تشکیل آمبولی ریوی یا گیر افتادن هوا، چربی، لخته خون و … در شش ها و عروق آن ها
- و پوکی استخوان
نکته:
برخی از بیماران نیز ممکن است با سندروم دامپینگ dumping مواجه شوند. (شرایطی که باعث میشود بیماران احساس تهوع، استفراغ، احساس ضعف و یا اسهال داشته باشند. این اسهال به دلیل کاهش جذب پروتیین، چربی، آهن و ویتامین هایی مانند A، D، E، K و ۱۲ B رخ میدهد.)
پس از جراحی، چه چیزی باید انتظار داشته باشید؟
- در برخی بیماران وجود درد شکمی در دوره نقاهت یا یک هفته پس از عمل طبیعی است که با داروهای مسکن التیام میابد.
- محل برش نیز ممکن است حساس و دردناک باشد و اگر چیز غیر طبیعی احساس یا مشاهده کردید به پزشک خود خبر دهید.
- رژیم غذایی بعد از عمل بسیار مهم است. شما دیگر نمیتوانید مانند قبل بخورید و بنوشید و باید مطابق دستور پزشک جراح چاقی خود برنامه غذایی داشته باشید.
- از آنجا که این جراحی بخشی از روده کوچک را از بین میبرد، بیماران باید برای باقی عمر خود به طور منظم ویتامین و مکملهای معدنی دریافت کنند. متخصص تغذیه میتواند به بیماران کمک کند تا یک برنامه برای غذا و مکملهایشان داشته باشند.
- تا مدتی پس از انجام عمل بیماران باید از ورزش شدید و نیز بلند کردن هر گونه جسم سنگین اجتناب کنند.
- به طور کلی، ریکاوری و دوره نقاهت برای بیمارانی که تحت عمل باز قرار گرفته اند ۴ تا ۶ و برای افرادی که با شیوه لاپاراسکوپی تحت عمل قرار گرفته اند نیز ۱ تا ۲ هفته خواهد بود.
نرخ موفقیت جراحی بایپس روده
طبق مطالعات ، بیمارانی که زیر تیغ این جراحی قرار میگیرند میتوانند انتظار داشته باشند که ۷۵ تا ۸۰ درصد وزن اضافی خود را از دست بدهند. همان مطالعات گزارش میدهند که نزدیک به ۱۰ سال پس از این عمل جراحی کاهش وزن، برخی افراد ۲۰ تا ۲۵ درصد از وزن خود را به دست آوردهاند.
میزان کاهش وزن و درمان بیماری های مرتبط
با اینکه هر بیمار پس از انجام این عمل نتایج متفاوتی را تجربه میکند، اما اغلب بیماران پس از این عمل ۷۰ تا ۸۰ درصد وزن اضافی یا اضافه وزن خود را از دست میدهند. نتیجه تحقیقات نشان میدهد که در اغلب بیماران ۸۰ درصد کل اضافه وزن پس از دئودنال سوئیچ از بین رفته است. علاوه بر این، بر آوردها نشان میدهد که با کمک این عمل بیماری دیابت نوع ۲، تا ۹۸ درصد، آپنه خواب تا ۹۲ درصد، هیپرلیپیدمی تا ۹۹ درصد و فشار خون بالا تا ۸۳ درمان میشوند.
فواید جراحی بای پس روده
- متعادل شدن دریافت کالری و کاهش جذب مواد غذایی از بزرگترین مزایای این نوع جراحی کاهش وزن هستند. برخلاف عمل بای پس معده، از آنجایی که در عمل بای پس روده بخش یپلوریک (بخش انتهایی معده) دست نخورده باقی میماند، بیماران به سندروم دامپینگ مبتلا نخواهند شد.
- زمانی که بخشی از معده برداشته میشود، تولید گرلین (ghrelin) که هورمون گرسنگی است و از معده ترشح میشود نیز کاهش پیدا کرده یا متوقف میشود. بنابراین بیماران کمتر احساس گرسنگی خواهد کرد.
- رژیم غذایی پس از بای پس روده نسبت به سایر اعمال جراحی لاغری قابل تحمل تر است.
- بر طبق آمار بدست آمده، جراحی دئودنال سوئیچ در مقایسه با سایر عمل های جراحی لاغری به طور کلی بیشترین میزان کاهش وزن را دارد.
- این عمل همچنین دارای بالاترین نرخ درمان مشکلاتی مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت نوع دوم است.
- در نهایت، جراحی بای پس روده گزینهای بسیار موثر برای افرادی است که دارای رژیم غذایی پرچربی هستند.
جوانب منفی عمل جراحی دئودنال سوئیچ
- یکی از جوانب منفی این عمل، زمانبر بودن پروسه جراحی آن است. بسته به وضعیت بیمار و شرایط دیگر، این عمل میتواند بین ۳ تا ۶ ساعت طول بکشید. از آنجایی که در تمام مدت انجام عمل بیمار بیهوش است، ممکن است تحت تاثیر داروهای بیهوشی عوارضی را تجربه کند. این تاثیرات به نوبه خود خطر بروز مشکلاتی پس از عمل جراحی و دوره نقاهت را نیز افزایش میدهند.
- علاوه بر این، به دلیل دشوار بودن انجام این پروسه جراحی، تعداد جراحانی که بتوانند به خوبی و با تسلط اینکار را انجام دهند کم است و پیدا کردن جراح چاقی حرفه ای کمی چالش برانگیز است.
- با برداشتن بخشی از معده دیگر برای همیشه آن بخش را از دست میدهید و بنابراین عمل غیرقابل بازگشت است.
- اگر بیماران رژیم غذایی بعد از عمل جراحی دئودنال سوئیچ یا بای پس روده را رعایت نکنند ممکن است با کمبود پروتئین، آنمی و کم خونی و بیماری متابولیک استخوانی مبتلا شوند. (بنابراین این بیماران باید به صورت منظم تست خون بدهند تا اگر دچار کم خونی یا مشکلات دیگر شوند به سرعت اقدام به درمان شود)
- علاوه بر مشکلات ذکر شده، بیمارانی که تحت این عمل قرار میگیرند ممکن است گاز، نفخ و اسهال نیز تجربه کنند.