پلیسه معده چیست و برای چه کسانی مناسب است؟
عمل پلیسه معده کم تهاجمی ترین و جدیدترین روش جراحی لاغری است که به کاهش حدود ۷۰ درصد از حجم معده می پردازد. این روش شامل قرار دادن یک شی خارجی (مانند جراحی حلقه معده) نمی باشد. همچنین برخلاف اسلیو معده، می تواند برگشت پذیر باشد زیرا قسمتی از معده برداشته نمی شود. علاوه بر این بر خلاف بای پس معده، روده کوچک هیچگونه تغییری نخواهد کرد.
پلیسه معده نوعی جراحی لاغری محدود کننده است. در واقع این جراحی، میزان غذایی که معده می تواند به طور معمول نگه دارد، را محدود می کند. بیمار پس از جراحی، زودتر احساس سیری کرده و قادر نیست مانند گذشته غذا بخورد.
روند جراحی عمل پلیسه معده چگونه است؟
عمل جراحی پلیسه معده به روش لاپاراسکوپی انجام می گیرد. طی این عمل، ۵ تا ۶ برش کوچک روی شکم ایجاد می شود و جراحی به کمک یک دوربین (لاپاراسکوپ) و ابزار های جراحی که از این برش ها وارد شده است، انجام می گیرد.
این جراحی به روش لاپاراسکوپی شامل تا زدن یک یا چند بخش از معده و در نهایت بخیه کردن آن می باشد. حین عمل، حدود ۷۰ درصد از حجم معده کاسته شده و موجب کاهش اشتها می شود. در این جراحی هیچ بخشی از معده و روده بریده یا برداشته نمی شود. این جراحی کاملا بازگشت پذیر بوده و می توان آن را به دیگر انواع جراحی لاغری تغییر داد. پلیسه معده یک جراحی کم تهاجمی بوده و در حدود ۱ تا دو ساعت به طول می انجامد. اکثر بیماران لازم است یک تا دو روز پس از جراحی لاغری در بیمارستان بستری شوند.
مزایای جراحی پلیسه
عمل پلیسه معده روشی است که اکثر مزایای اصلی جراحی های لاغری را، بدون وجود معایب آنها دارا می باشد. از این رو این جراحی برخلاف بای پس معده، سیستم گوارشی و نحوه هضم غذا را تغییر نمی دهد. همچنین نیازی به قرار گرفتن شئ بیرونی به دور معده و یا تنظیم شدن (مانند حلقه قابل تنظیم معده) نخواهد داشت. علاوه بر این بیمار هر زمان و به هر دلیلی تمایل به بازگشت معده به حالت اول داشته باشد، می توان این جراحی را معکوس کرد. این امکان در جراحی بای پس و اسلیو معده وجود نخواهد داشت.
علیرغم اینکه پلیسه معده یک روش بسیار نوین بوده و هنوز در مراحل آزمایش شدن قرار دارد، اما نتیجه این جراحی باور نکردنی است. نتایج حاصل از تحقیقات اخیر در این زمینه نشان داده است که پلیسه معده روشی موثر برای لاغری محسوب می شود. این تیم تحقیقاتی، ۲۰۲ نفر را آزمایش کرده و نتیجه گرفتند که با گذشت یک سال از پلیسه معده بیمار می تواند ۵۷.۸۴ درصد و با گذشت چهار سال ۶۸ درصد از وزن خود را کم کند.
عوارض و خطرات عمل پلیسه معده
اخیرا تحقیقی در زمینه پلیسه معده انجام شد که نشان داد هیچگونه مرگ و میری ناشی از پلیسه معده رخ نمی دهد. همچنین احتمال بروز عوارض ناشی از پلیسه معده تنها ۱ تا ۹ درصد می باشد. مهمترین عوارض جانبی شامل حالت تهوع و استفراغ می باشد که پس از یک هفته از بین خواهد رفت. دیگر خطرات این جراحی شامل خطرات طبیعی همه ی جراحی هایی است که با بیهوشی انجام می گیرند. علاوه بر این، معکوس کردن پلیسه معده و نشتی معده از منافذ دوخته شده، نیازمند جراحی اصلاحی می باشند.
از آنجایی که پلیسه معده، روش درمانی جدید محسوب می شود، اطلاعات زیادی درباره عوارض بلند مدت آن وجود ندارد. یکی دیگر از معایب مالی پلیسه معده آن است که این جراحی هنوز تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است.
کاندید مناسب عمل پلیسه معده چه کسی است؟
در صورت داشتن ویژگی های زیر می توانید جراحی پلیسه معده انجام دهید. این ویژگی ها با ویژگی کاندید خوب برای جراحی لاغری یکسان بوده و عبارت است از:
- دارای شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از ۴۰ باشید و یا
- BMI شما بین ۳۰ تا ۳۹.۹ بوده و مبتلا به یکی از بیماری مرتبط با چاقی هستید.
بیماری های جدی مرتبط با چاقی عبارتند از: فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت نوع دو و آپنه خواب.
دوران نقاهت بعد از جرحی پلیسه چگونه است؟
همانطور که گفته شد، پلیسه معده حدود یک الی ۲ ساعت به طول می انجامد. بیمار باید برای بروز هر گونه مشکل یا عارضه ای تا دو روز پس از جراحی در بیمارستان بستری بماند. می توان گفت بهبودی کامل از جراحی پلیسه معده ۴ هفته زمان می برد. بهتر است بیمار ۱ تا ۲ هفته از محل کار خود مرخصی گرفته و در منزل استراحت کند.
رژیم غذایی پس از عمل پلیسه معده
پس از جراحی، اغلب بیماران طی یک ماه به طور کامل بهبود پیدا می کنند. مانند سایر جراحی های لاغری، رژیم غذایی هفته به هفته به شرح زیر می باشد.
- هفته اول و دوم: مصرف مایعات نرم مانند آب، شیر و آبمیوه
- هفته سوم و چهارم: سوپ سبزیجات و سایر سوپ ها که فاقد کربوهیدرات می باشند.
- هفته پنجم و ششم: سوپ های محتوی دار، میوه و ماست
- هفته هفتم و هشتم: آغاز رژیم غذایی جدید که طبق دستورات پزشک برنامه ریزی شده است. (بیمار نباید در هر وعده بیش از ۳ یا ۴ قاشق غذاخوری پُر مصرف کند.)
فعالیت های فیزیکی و ورزشی سبک باید حدود یک ماه پس از جراحی آغاز شود.