۱۰ روش قطعی درمان کمر درد های ناشی از چاقی و اضافه وزن
چاقی خودش به تنهایی یک بیماری نیست. اما می تواند طیف گسترده ای از بیماری ها و مشکلات را به وجود بیاورد. چاقی گاهی اوقات مستقیما روی بدن ما تاثیر می گذارد. مثلا ظاهر و استایلمان را بدفرم نشان می دهد. و یا اینکه غیر مستقیم بلاهایی به سرمان می آورد. به عنوان مثال می تواند خطر ابتلای ما به دیابت، فشار خون، مشکلات قلبی، کیست تخمدان و … را افزایش دهد. یکی از مشکلاتی که مستقیم و غیر مستقیم می تواند ناشی از چاقی باشد، تحت فشار قرار گرفتن ستون فقرات و احساس درد در انواع مفاصل بدن مخصوصا در کمر است. در این صفحه می خواهیم درباره این نوع دردها و مشخصا ۱۰ روش مهم برای درمان کمر درد ناشی از چاقی و اضافه وزن صحبت کنیم.
چاقی و کمردرد دقیقاً چه ارتباطی با هم دارند؟
با اینکه به طور قطع اثبات نشده که اضافه وزن یا چاقی می تواند منجر به درد کمر می شود، اما شواهد زیادی نشان می دهند که افراد چاق با شاخص توده بدنی بالای ۳۵ بیش تر از سایر افراد در خطر ابتلا به کمر درد، درد های عضلانی و مفصلی قرار دارند. علاوه بر کمر درد، افراد چاق ممکن است علائم دیگری از قبیل زانو درد، خستگی مفرط، مشکلات تنفسی از قبیل نفس تنگی را در طول فعالیت های فیزیکی تجربه کنند.
البته نباید این نکته را فراموش کنیم که لزوما قرار نیست تمام افرادی که شاخص توده بدنی بالای ۳۵ دارند کمر درد ناشی از چاقی و اضافه وزن تجربه کنند بلکه ممکن است بیشتر در معرض مشکلات ستون فقرات ناشی از چاقی توده چربی زیاد باشند.
چطور شاخص توده بدنی خود را به دست بیاورم؟
برای محاسبه شاخص توده بدنی خود روی لینک زیر کلیک کنید تا کمتر از ۵ ثانیه، متوجه شوید آیا شما هم در معرض کمر درد ناشی از چاقی و اضافه وزن هستید یا خیر.
اضافه وزن و چاقی چگونه بر ستون فقرات تاثیر می گذارد؟
همانطور که می دانید وظیفه اصلی ستون فقرات، حمل کل وزن بدن و توزیع بارهای اضافی در طول استراحت و فعالیت بدن می باشد. زمانی که وزن بدن بالا می رود و ستون فقرات بار اضافی حمل کند، دیگر قادر به توزیع درست بار نبوده و در نتیجه موجب آسیب به مهره های ستون فقرات و کمر درد سیاتیک می شود. آسیب پذیر ترین قسمت ستون فقرات نسبت به وزن اضافی بدن، بخش پایینی آن یا ستون فقرات کمری می باشد.
نکته: عصب چنانچه به واسطه عواملی از جمله چاقی و اضافه وزن، فشار اضافی، بیرون زدگی دیسک و … تحت تاثیر قرار بگیرد دردی فراتر از تصور تجربه خواهند کرد. بنابراین احتمالا شما نیز به سادگی ارتباط بین چاقی و سیاتیک را در می کنید.
👋 بیشتر بخوانید: فرق بین چاقی و اضافه وزن چیست؟
انواع کمردرد های ناشی از چاقی و اضافه وزن کدامند؟
چاقی و اضافه وزن آسیب های فراوانی به ستون مهره ها وارد می کند. این دو معضل می توانند به شکل های مختلفی باعث کمردرد شوند. در ادامه انواع کمردرد ناشی از چاقی و اضافه وزن را توضیح داده ایم:
درد پایین کمر (ستون فقرات کمری)
بزرگ بودن شکم می تواند موجب کشیده شدن لگن به جلو شود که به این اختلال لوردوسیس می گویند. از آنجایی که گودی کمر در نتیجه لوردوسیس افزایش پیدا می کند، عضلات کمر تحت فشار قرار گرفته و سفت می شوند. زمانی که بزرگی شکم به ستون فقرات نیرو وارد کند افراد دردی را درقسمت تحتانی کمر تجربه می کنند که نسبتا دردی خسته کننده و مداوم خواهد بود.
ساییدگی دیسک کمر
اضافه وزن و چاقی می توانند به خودی خود و به مرور زمان باعث بروز مشکلات ساختاری در دیسک کمر شوند. مثلا در ساده ترین حالت، چاقی باعث می شود فشار زیادی به دیسک های کمری وارد شده و آن ها دچار ساییدگی شوند. هر چه مدت بیشتری این وزن اضافه را با خود حمل کنید، احتمال ساییدگی دیسک کمر ۳۰ تا ۷۹ درصد افزایش پیدا می کند.
پوکی استخوان
بیشتر افراد چاق رژیم غذایی نامناسبی و یا ناسالمی دارند. به همین دلیل ممکن بیشتر آن ها گاها با پوکی استخوان نیز روبرو می شوند. رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی در این افرا می تواند بر تراکم و استحکام مهره های ستون فقرات تاثیر بگذارد. استخوان با پوک شدنش در خطر شکسته شدن قرار خواهد گرفته و آسیب شدید ایجاد می شود. در چنین شرایطی نه تنها باید رژیم لاغری سالم و متعادل در نظر گرفته شود بلکه باید برای آب کردن چاقی کمر نیز از یک مربی ورزشی یا پزشک کمک گرفت.
آرتروز و آرتریت روماتوئید
چاقی عامل مهمی در بروز آرتروز و آرتریت روماتوئید می باشد، زیرا اضافه وزن به مفاصل فشار غیر طبیعی وارد می کند. این فشار می تواند التهاب مفاصل (آرتریت) ستون فقرات را تشدید و حتی موجب بروز آرتروز شود.
افزایش احتمال آسیب
فشار بیش از حد ناشی از وزن اضافه بدن زانو درد، کمر درد و درد دیگر مفاصل را به دنبال دارد و این تنها یکی از عوارض جانبی چاقی است. اضافه وزن می تواند شما را ۱۵ درصد و چاقی ۴۸ درصد بیش از سایر افراد در خطر آسیب و صدمه دیدن قرار دهد.
آیا کاهش وزن به بهبود کمر درد کمک می کند؟
افزایش وزن می تواند با فشار وارد کردن به ستون فقرات کمری و در نتیجه گرفتگی رگ موجب کمر درد و دیگر علائم شود. شاید افرادی که اضافه وزن دارند و در حال حاضر دچار کمر درد هستند، بتوانند با انجام ورزش مداوم و تغییر عادات بد غذایی برخی از درد های ستون فقرات کمری را آرام کند. در برخی موارد، فعالیت های فیزیکی و ورزش کمر درد را افزایش می دهند. انجام حرکات نادرست، سخت و به شدت قدرتی می تواند موجب تحریک رگ گره خورده در کمر شده و در نتیجه موجب افزایش کمر درد فرد شود.
جنبه های مختلف برنامه ورزشی مانند نحوه برداشتن وزنه، کشش عضلات و حتی میزان و شدت دنبال کردن برنامه ورزشی همه و همه می توانند بر کمر درد فرد تاثیر گذارند. از آنجایی که اراده، نقش بسیار مهمی در کاهش وزن دارد، بهتر است با یک متخصص تغذیه درباره شرایط خود صحبت کنید. وی به شما کمک می کند تا یک رژیم غذایی سالم را پیش بگیرید و همزمان کمر درد خود را نیز درمان کنید.
رژیم لاغری متناسب با شما در اپلیکیشن سیرا
برای دریافت رژیم لاغری متناسب با خود روی دکمه زیر کلیک کنید
روش های کاهش وزن موثر برای بهبود کمر درد
هنگامی که با کمر درد دست و پنجه نرم می کنید،کاهش وزن می تواند طاقت فرسا باشد. برخی افراد به دنبال تسکین درد خود به هر راه ممکن دست می زنند. برای برخی دیگر اقداماتی نظیر تزریق مسکن یا جراحی نیاز است. اما هر دوی این گزینه ها می تواند برای فرد خطرناک باشد. دارو درمانی موقتی است و جراحی نیز می تواند عوارض خاص خود را به همراه داشته باشد.
به طور کلی روش های زیر می توانند به شما کمک کنند تا به طور طبیعی و سالم وزن کم کنید:
۱. پیاده روی کنید
یکی از بهترین و کم هزینه ترین روش های برای درمان کمردرد ناشی از چاقی و اضافه وزن پیاده روی است. مثلا می توانید ماشین خود را دورتر از محل کار یا فروشگاه پارک کنید و کمی پیاده روی کنید. و هر روز میزان این فعالیت را بیشتر کنید. اگر در مدت کوتاهی این کار را انجام دهید با بیشتر دردهایی که قبلا داشتید خداحافظی خواهید کرد زیرا اصولا راه رفتن برای دیسک کمر خوب است و تنش را از بدن دور می کند.
۲. وزن خود را کاهش دهید
با کمک گرفتن از متخصصان تغذیه، مربیان ورزشی و یا افراد با تجربه سعی کنید وزن خود را کاهش دهید زیرا حتی کم کردن ۱ کلیو گرم وزن می تواند به درمان کمردرد شما کمک زیادی کند. می توانید رژیم های لاغری که تاکنون درس خود را پس داده اند امتحان کنید.
۳ تا ۸. این ورزش ها را امتحان کنید
ورزش برای لاغری و کمردرد همیشه موثر بوده است. تعداد حرکت ورزشی وجود دارد که با کمک آن ها می توان تا حد زیاد هم به کاهش وزن کمک کرد و هم تسکینی برای انواع دردهای مفاصل هستند. موارد زیر تنها ۵ ورزش برای کمردرد هستند که می توانند مسکن های عالی برای شما باشند:
هچنین به جز ورزش های بالا، ورزش شکم برای کسانی که کمر درد دارند می تواند مفید و موثر باشد. بهتر است برای کسب نتایج بهتر حتما با یک مربی ورزشی و پزشک نیز مشورت کنید.
۹. درباره لاغری موضعی شکم با پزشک صحبت کنید
اگر تنها از چاقی کمر و یا چاقی شکم رنج می برید از یک پزشک درباره لاغری موضعی پرس و جو کنید. لاغری موضعی یعنی آب کردن چربی ها در بخش های خاصی از بدن که چربی در آن نواحی بیش از اندازه است. مثلا چاقی در شکم و پهلو اینگونه است. به این نوع کاهش وزن اصطلاحا پیکرتراشی نیز گفته می شود که یا تهاجهی است یا بی خطر و امروزی.
۱۰. به فکر عمل لاغری باشید
در نهایت اگر با هیچ یک از روش های فوق موفق نشده اید وزن خود را کاهش دهید و همچنان درمان کمر درد شما به تاخیر افتاده، می توانید به عمل لاغری فکر کنید. عمل لاغری در واقع به روش های جراحی و دستکاری اندام های گوارشی اشاره دارد که به صورت تضمینی منجر به لاغری و تناسب اندام می شوند. ما انواع مختلف جراحی لاغری داریم که مهمترین آن ها عمل اسلیو معده است. در این روش ۸۰ درصد کل اضافه وزن کاهش پیدا می کند.