درمان چاقی مفرط با جراحی لاپاراسکوپی
بر اساس فرمول محاسبه شاخص توده بدنی افرادی که BMI آن ها بیشتر از ۳۵ و ۴۰ است چاقی دارند و باید برای درمان چاقی خود اقدام کنند. صرف نظر از علت چاقی، یکی از بهترین روش های لاغری برای افرادی که چاقی و چاقی مفرط دارند (و با روش های معمول کاهش وزن موفق به از بین بردن وزن زیاد خود نشده اند) انجام عمل جراحی لاغری به روش لاپاراسکوپی است. آنچه در این مقاله می خوانید اطلاعاتی درباره انجام این عمل در افراد چاق و نحوه درمان چاقی با این روش است.
جراحی لاپاراسکوپی چیست؟
پیشتر مقالهای با عنوان “جراحی لاپاراسکوپی چیست؟ همه چیز درمورد جراحی لاپاراسکوپی” در سایت منتشر شده که در آن مقاله به طور مفصل تمام آنچه که باید درباره عمل جراحی لاغری به این روش بدانید را به زبان ساده توضیح داده ایم.
در این مقاله تنها به صورت مختصر توضیحاتی ارائه شده که برای آگاهی جزئی از این پروسه مفید است. اگر مایلید بیشتر و تخصصی تر درباره آن بدانید حتما به لینک مشخص شده رجوع کنید.
جراحی لاغری به روش لاپاراسکوپی چگونه به درمان چاقی کمک می کند؟
سیستم دستگاه گوارش افراد چاق کمی متفاوت از افراد دیگر است. در این افراد سایز و حجم معده بسیار زیاد است. تحرکات روده سریع تر و همچنین ترشح و کنترل هورمون ها فرق می کند.
اشتها بسیار زیاد است، دریافت کالری بیش از اندازه و میزان سیری بسیار کم است. به طوری که افراد خیلی زود دوباره گرسنه می شوند.
طی عمل جراحی لاغری با روش لاپاراسکوپیک، یک جراح لاغری در تلاش است تا با ایجاد تغییرات اساسی در بخش های مختلف دستگاه گوارش شامل معده و روده ها، به کاهش وزن موثر و سریع کمک کند.
برای مثال، جراح لاغری حجم معده را در عمل اسلیو معده تا ۸۰ درصد کاهش می دهد تا میزان غذای دریافتی و همچنین هورمون گرسنگی کاهش یابد. و یا در بای پس معده، جراح کاری می کند تا غذای وارد شده به معده کاهش یابد و بیشتر غذا مستقیما وارد روده ها شود. در این حالت نه تنها غذای کمتری مصرف می شود که میزان کالری کاهش یافته و اغلب غذایی که مورد نیاز نیست دفع می شود.
جراحی لاغری به روش لاپاراسکوپی برای چه کسانی مفید است؟
هر کسی واجد شرایط انجام عمل لاغری به این روش نیست. تنها افرادی می توانند با این روش لاغر کنند که شاخص توده بدنی آن ها بالای ۳۵ (به شرط داشتن بیماری مرتبط با چاقی) و ۴۰ باشد.
افرادی که اضافه وزن دارند تنها باید با روش های غیر جراحی برای کاهش وزن اقدام کنند زیرا انجام عمل به این روش ممکن است برای آن ها خطر داشته باشد.
در روز جراحی لاغری با روش لاپاراسکوپی چه اتفاقاتی می افتد؟
- شما در صبح روز جراحی به بیمارستان می روید.
- قبل از جراحی باید لباس مخصوص بیمارستان را بپوشید و برای جراحی آماده شوید.
- یکی از اعضای کادر پزشکی به شما داروی بیهوشی تزریق می کند تا در طول جراحی کاملا آرام باشید.
- تمام داروهایی که جراح لاغری برای شما تجویز کرده است را باید دریافت و مصرف کنید زیرا مصرف آن ها ضروری است.
- شما متخصص بیهوشی را ملاقات می کنید و در مورد اثر داروی بیهوشی با او صحبت می کنید
- تحت بیهوشی عمومی، جراحی می شوید یعنی در طول جراحی کاملا خواب هستید و درد یا خاطره ای از عمل خاطره ای به یاد نخواهید آورد. اثر این نوع بیهوشی معمولا تا چند ساعت دوام دارد.
- عمل شما آغاز می شود و اغلب به طور میانگین در ۲ ساعت به اتمام میرسد. (مدت زمان عمل به عملکرد جراح لاغری بستگی دارد)
- بعد از جراحی شما به اتاق ریکاوری برده می شوید تا به طور کامل به هوش بیایید. پس از اینکه به هوش آمدید به اتاق خودتان برده می شوید.
- بیشتر بیماران یک شب در بیمارستان بستری می شوند اما ممکن است برای بهبود کامل بیشتر از یک شب نیاز باشد.
پس از جراحی لاپاراسکوپی برای کاهش وزن و لاغری چه چیزی در انتطار ما است؟
بیشتر افرادی که عمل جراحی لاغری لاپاراسکوپی انجام دادهاند گزارش کردهاند که بعد از یک سال حداقل ۵۰% از وزن اضافه خود را از دست داده اند.
و به طور کلی فرآیند کاهش وزن برای همه انواع جراحی های چاقی، حدودا ۱۸-۲۴ ماه ادامه دارد. در برخی موارد ممکن است بعد از ۲-۵ سال افراد کمی افزایش وزن داشته باشند که کاملا طبیعی است و به راحتی قابل کنترل است.
انجام عمل جراحی لاپاراسکوپی لاغری چه تاثیری روی بیماری های مرتبط با چاقی می گذارد؟
بعد از جراحی چاقی و کاهش وزن، بیماریهای مرتبط با چاقی مانند آپنه ی خواب، دیابت، فشار خون و کلسترول بالا بهبود می یابد. بعضی از بیماران گزارش کرده اند که پس از جراحی چاقی، وضعیت روحی و خلق و خوی آنها نیز بهبود یافته است.
مزایای جراحی لاپاراسکوپی نسبت به عمل باز (لاپاراتومی) چیست؟
لاپاراسکوپی یکی از مدرن ترین روش های جراحی در دنیا است و تقریبا اغلب مشکلات داخل شکم و حفره لگن را با این روش می توان درمان و برطرف کرد. در مقایسه با روش جراحی مرسوم شکم (لاپاراتومی) که برش های عمیق و بزرگی روی شکم ایجاد می شود در این روش برش ها اندک و بسیار جزئی هستند. مزایای این روش نسبت به روش لاپاراتومی عبارتند از:
- کاهش درد پس از عمل
- کمتر بستری شدن در بیمارستان
- بر جا ماندن جای زخم کمتر
- بازگشت سریع به فعالیت های روزمره
- بهبود سریعتر زخم ها
- وارد شدن آسیب کمتر به اندام های شکمی
- هزینه کمتر عمل
- درصد موفقیت بیشتر عمل های لاغری
- و ….
چه عمل های لاغری با روش لاپاراسکوپی انجام داده می شوند؟
تعداد تکنیک ها و روش های جراحی لاغری که با کمک آن ها می تواند لاغر شد بسیار زیاد است و ما تنها به شناخته شده و رایج ترین آن ها در ادامه اشاره خواهیم کرد.
گاستروپلاستی عمودی با نوار
این روش شامل ایجاد یک کیسه ی کوچک می شود که مجرای ورودی غذا را به معده ی پایینی محدود می کند. مجرای ورودی با یک قطعه نوار تقویت شده است که از اختلال و انحراف جلوگیری می کند.
حلقه ی معده (قابل تنظیم و غیر قابل تنظیم)
گذاشتن حلقه ی معده عبارتست از بستن یک کمربند نیم اینچی (تقریبا ۱.۳ سانتی متر) دور قسمت بالایی معده که با اینکار یک کیسه ی کوچک و یک مجرای ورودی ثابت به سمت معده ی پایینی ایجاد می شود. اگر از حلقه ی قابل تنظیم استفاده شود، داخل آن با محلول نمک استریل پر می شود. وقتی محلول اضافه می شود، مجاری ورودی کوچک تر شده و باعث می شود که غذا سخت تر از کیسه کوچک معده پایین برود.
بای پس معده به روش Roux-en-Y
در روش بای پس، معده را تقسیم می کنند و به وسیله ی آن یک کیسه ی کوچک از بافت معده درست می کنند. کیسه کوچک جدید به ابتدای روده ی کوچک شما وصل می شود و به صورت یک اندام Y شکل در می آید.
اسلیو معده
در روش اسلیو معده، قسمتی از معده توسط جراح جدا شده و از بدن خارج می شود. در این صورت قسمت باقی مانده ی معده شبیه یک لوله خواهد شد. این معده ی کوچک جدید نمی تواند غذای زیادی را در خود نگه دارد علاوه بر این باعث می شود که هورمون مربوط به اشتها کمتر تولید شود و شما تمایل کمتری به غذا خوردن داشته باشید. جراحی اسلیو معده عملکرد جذب کالری و مواد مغذی را در روده تحت تاثیر قرار نمی دهد.
اسلیو معده همراه با سوئیچ عثنی عشر
این جراحی نیز همانند جراحی اسلیو معده با حذف قسمت بزرگی از معده همراه است. دریچه ای که غذا را به سمت روده ی کوچک هدایت می کند همراه با قسمت اول روده ی کوچک کنار گذاشته می شود.
سپس جراح قسمت میانی روده را می بندد و بخش انتهایی را مستقیما به ابتدای روده ی کوچک وصل می کند. این کار سوئیج عثنی عشر نامیده می شود.
قسمت جدا شده ی روده از بدن خارج نمی شود. در عوض آن را به انتهای روده وصل می کنند. اینکار باعث می شود که صفرا و شیره ی لوزالعمده در این قسمت از روده جریان پیدا کند. این کار جراحی انحراف صفرا و لوزالمعده نامیده می شود.
هدف این جراحی این است که غذا قسمت زیادی از روده ی کوچک را کنار بگذارد و در نتیجه کالری و مواد مغذی کمتری جذب شود. در این عمل جراحی، هم سایز معده کوچک می شود هم کالری کمتری جذب می شود.